VERKOTTAJAN KAMMAREISSA – uutuusjulkaisu palvelujen kehittämisestä ammattilaisina ja kokemusasiantuntijoina

"Verkottajan kammareissa - kutsu päihde- ja mielenterveyspalveluiden yhteiskehittämisen tiloihin ammattilaisina ja kokemusasiantuntijoina" -kirjanen on julkaistu. Kirjoittajina ovat toimineet yhdessä Outi Hietala ja Ari Terävä sekä "vieraskynät". 

Palveluiden asiakaslähtöisyyttä ja vaikuttavuutta ei turvata ainoastaan rakenteita hiomalla. Tarvitaan johdon, henkilöstön ja asiakkaiden käytännön yhteistoiminnan lisäämistä, jaettua asiantuntijuutta.

Yhteiskehittämisessä asiakkaita kutsutaan kumppaneiksi ammattilaisten rinnalle. Uutuus­­­kirjanen kuvaa Verkottaja 2013–2016 – päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua -projektin yhteiskehittämistä päihde- ja mielenterveystyössä sekä muissa sote-palveluissa.

Yhteisiä valmennuksia rakennettiin ammattilaisille, asiantuntijoille sekä kokemusasiantuntijoina toimiville asiakkaille. Niissä yhdistyivät asiakastyöstä ja asiakkaiden arjesta nouseva asiantuntemus, niin teoriat, käytännön kokemus kuin hiljainen tietäminen. Vuoropuhelun myötä käynnistettiin yhteiskehittämisen kokeiluja osallistujien yhteistyönä.

Kirjanen tekee näkyväksi kertyneitä kokemuksia, osallistujien oivalluksia ja yhteiselle kehittämiselle suotuisaa vuorovaikutusta.

Poiminnat toimintatavoista, ohjauksellisista ratkaisuista ja vieraskynätekstit eivät edusta ohjeistuksia, miten kehittämisen kokeiluissa tulisi edetä. Kirjasen ehdotuksiin voi tutustua vaihtelevassa järjestyksessä, johonkin palaten ja jotain ohittaen.

Kirjoittajat rohkaisevat yhteiskehittämisen virittämiseen niin ammattilaisen, esimiehen kuin kehittämiseen osallistuvan asiakkaan roolissa.

Yhteiskehittämisellä on annettavaa palveluille ja asiakkaiden osallisuudelle juuri nyt, kun sote-uudistusta ollaan viemässä läpi hyvin vähäisellä laadunvarmistamisella. 

Verkottajan kammareissa (pdf). Kutsu päihde- ja mielenterveyspalvelujen yhteiskehittämisen tiloihin ammattilaisina ja kokemusasiantuntijoina.

Julkaisija: Verkottaja 2013-2016. A-klinikkasäätiö 2017.

Ajankohta: 

Tiistai, 27.06.2017 - 19:00